Scrisoare de informare

Scrisoare de informare

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

Scrisoare de informare

 

Stimate Colege, Stimaţi Colegi,

La data de 27.05.2011 a avut loc Şedinţa Comitetului Coordonator al U.C.C.J.R, la Hotelul Împăratul Romanilor din Sibiu. Au participat vicepreşedinţii U.C.C.J.R., Prim – Vicepreşedintele, respectiv Preşedintele U.C.C.J.R. Întâlnirea a avut loc în vederea dezbaterii proiectului de modificare şi completării Legii 514/2003.

După cum bine ştiţi, la data de 20.05.2011 a avut loc o şedinţă la sediul Ministerului Justiţiei în vederea dezbaterii Proiectului Legislativ mai sus amintit. Propunerile din partea celor prezenţi sunt menţionate în procesul verbal care v-a fost comunicat.

Stimaţi Colegi, în opinia liderilor U. C.C.J.R. este un moment de cotitură şi un moment de importanţă majoră pentru profesia noastră, deoarece este momentul mult aşteptat pentru modificarea Legii 514/2003, care trebuie să recunoaştem că reglementează doar în mod superficial organizarea şi practicarea profesiei. Acest momentum favorabil a apărut în urma unui RAPORT al CURŢII de CONTURI, din care rezultă faptul că Statul Român a cheltuit sume uriaşe de bani, de ordinul sutelor de milioane de Euro pentru reprezentare juridică externalizate către casele de avocatură. Sumele menţionate în acest raport sunt atât de semnificative încât au fost puse sub semnul întrebării inclusiv de către Fondul Monetar Internaţional. Ca urmare Dl. Cătălin Predoiu în calitate de Ministru al Justiţiei trebuie să soluţioneze problema şi ca urmare a convocat această şedinţă, în cadrul căreia să se reglementeze în mod temeinic profesia de consilier juridic.

În acest sens într-un termen limită, U.C.C.J.R. trebuie să vină cu un proiect privind modificarea şi completarea legii.

Provocările sunt multiple, propunerile ministerelor sunt diferite.

A.C.C.J. Cluj şi-a asumat responsabilitatea prin organele de conducere, respectiv prin Decan să întocmească două capitole din acest proiect de lege şi anume :

1. Protecţia şi asigurarea de malpraxis, după modelul reglementat de avocaţi.

2. Reglementarea societăţilor comerciale profesionale ale consilierilor juridici, după modelul societăţilor civile ale avocaţilor.

Ceilalţi vicepreşedinţi vor întocmi alte capitole din proiectul de modificare. Pentru dezbaterea şi corectarea materialelor întocmite va avea loc Şedinţa Comitetului Coordonator al Uniunii în data de 1-2.07.2011 organizat de către A.C.C.J. Satu-Mare .

Stimaţi Colegi, din punctul nostru de vedere considerăm că societăţile profesionale care sunt înmatriculate cu obiect de activitate Cod Caen 7411 – activităţi juridice, cu modificările ulterioare, au fost înregistrate cu respectarea legii.

În acest sens în anexă vă învederăm răspunsul la interpelare al Dnei Monica Macovei, Ministrul Justiţiei, care s-a desfăşurat în Parlamentul României în data de 30.05.2005.

În cadrul şedinţei de la Sibiu s-a decis convocarea Congresului Extraordinar al U.C.C.J.R. pentru data de 25-28.08.2011.

Cu deosebită consideraţie,

Decan

Szabo Jozsef